Mèxic: un mercat en expansió amb grans oportunitats de negoci :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

Mèxic: un mercat en expansió amb grans oportunitats de negoci

Mèxic ha estat el país escollit per la Comunitat Portuària de Barcelona com a destinació de la propera Missió empresarial del Port de Barcelona, que se celebrarà del 4 a l'11 d'octubre. El Consell Empresarial Mexicà de Comerç Exterior, Inversió i Tecnologia (COMCE), dedicat a facilitar el comerç exterior i la internacionalització de l'economia del país, és un dels organismes que s'han implicat en l'organització d'aquesta trobada multisectorial.

 

El president de la COMCE, Valentín Díez Morodo, qui també ostenta des de fa 20 anys la presidència del Comitè Bilateral Mèxic-Espanya del mateix organisme i del Consell Empresarial Hispà Mexicà, i és membre del consell d'administració de destacades empreses, és un profund coneixedor dels canvis que ha realitzat el país per a adequar-se al procés de globalització i incrementar la seva competitivitat. L’entrevistem amb l'objectiu de conèixer el moment actual de l'economia mexicana i les oportunitats que ofereix als participants en la missió.

 

 

Mèxic ha estat escollit per les empreses de la Comunitat Portuària com a destinació de la propera missió comercial del Port de Barcelona. En quina situació es troba avui l'economia mexicana? Quines oportunitats ofereix Mèxic a les empreses i operadors logístics espanyols i catalans?

L'economia mexicana es troba en una situació extraordinària doncs, contràriament al que ha succeït amb la major part de les economies, les variables macro del sector financer presenten una fortalesa enorme que inclou un dèficit pressupostari molt reduït, un baix nivell d'inflació i de deute, i comptem amb el nivell històric més alt de reserves, la qual cosa ens ha permès tenir en els últims anys un creixement mitjà anual de l'economia superior al 3%.

Això s'ha reflectit també en elements molt positius doncs, actualment, Mèxic se situa en el 14è lloc entre les principals economies del món per la dimensió del seu PIB, és a dir, és un mercat en expansió on les oportunitats de negocis són creixents.

 

Mèxic ja va acollir una missió comercial del Port de Barcelona en el 2002. Quins canvis s'han produït al país en aquests 12 anys? Quins destacaria per als participants en la missió?

 

En aquests 12 anys s'han produït enormes canvis polítics, que inclouen l'alternança en el poder, i una nova administració que ha generat un millor ambient per a la realització de negocis al nostre país, impulsant el desenvolupament econòmic en implementar importants innovacions com el Pacte per Mèxic. Un esforç en el qual participen totes les forces polítiques per mantenir l'estabilitat, propiciar major creixement i millorar el benestar de tots els mexicans.

Això ha permès, en els primers divuit mesos de l'actual Administració, avançar en les reformes estructurals llargament esperades com són la laboral, l'educativa, la de les telecomunicacions, la financera, la política i l'energètica, que eren necessàries per a aconseguir el desenvolupament del país.

 

Mèxic es troba entre els 15 principals països del món per importació i exportació de mercaderies. Quines expectatives genera en l’empresariat logístic mexicà la delegació encapçalada pel Port de Barcelona?

Independentment de la ubicació de Mèxic com a país importador o exportador, és important esmentar que el gran dinamisme que presenta el nostre comerç exterior requereix d'una millora contínua en els serveis de logística i, sens dubte, l'experiència i el desenvolupament del Port de Barcelona en aquesta matèria és molt útil perquè Mèxic pugui continuar oferint serveis de logística que atenguin les necessitats de competitivitat del nostre país.

 

I per a les empreses importadores i exportadores?

Actualment vivim un procés de globalització en el qual els avanços científics i tecnològics han modificat els patrons de producció i comercialització a nivell mundial, creant una interdependència creixent que engloba totes les activitats i els sectors de la comunitat internacional.

Mèxic està immers en aquest procés de globalització que té com a base la producció compartida i, sens dubte, això genera enormes oportunitats per a totes les empreses importadores i exportadores que entenguin que aquest procés és necessari per a ser més competitiu i estar present en un major nombre de mercats.

Moltes empreses espanyoles han aprofitat adequadament aquest procés i ja estan presents a Mèxic exportant els seus productes i important del nostre país, a través d'aliances estratègiques, amb la seva tecnologia, amb inversions directes i en associació amb empreses mexicanes.

Cal assenyalar que l’Estat Espanyol és el tercer inversor més important a Mèxic amb més de 42.000 milions US i present en 4.900 societats mexicanes.

 

Quin és el rol regional de Mèxic? En què és un referent per a Iberoamèrica i el Carib?

 

Mèxic s'ha convertit en el més gran exportador i en el segon receptor d'inversió estrangera directa d'Iberoamèrica amb una característica molt important doncs és, alhora, el major exportador de manufactures de la regió.

A través de la sèrie de Tractats de Lliure Comerç, s'ha convertit en una porta d'accés cap a un dels mercats més importants del món constituït per Canadà i Estats Units (352 milions d'habitants), així com a una sèrie de mercats regionals a Iberoamèrica (185 milions d'habitants).

 

Mèxic DF i Veracruz són les dues seus de la missió. Què ofereixen als participants en la missió més enllà dels seus respectius rols de capital econòmica i port atlàntic?

Totes dues entitats ofereixen un mercat de consum molt important doncs la conurbació de Mèxic DF té una població de més de 20 milions d'habitants, amb el nivell d'ingressos més alt de la República i una zona industrial que genera més del 27% del PIB nacional.

Veracruz, amb 7.5 milions d'habitants, i els dos estats confrontants: Tlaxcala i Puebla, representen un mercat total de 15.5 milions d'habitants que generen el 8.5% del PIB nacional, amb una molt important aportació al PIB industrial. A més els tres estats tenen un extraordinari desenvolupament agrícola i realitzen importants aportacions al mercat intern i al de l'exportació.

 

Quin paper estan jugant els ports mexicans com hub de distribució regional? Quin és el rol del Port de Veracruz?

Els ports mexicans estan jugant un paper molt important com a hub de distribució regional, amb grans avantatges en el comerç cap als Estats Units, especialment en la costa del Pacífic, a causa que els ports nord-americans han registrat saturació que només ha pogut ser pal·liada a través del complement ideal que són els ports i els eixos troncals del ferrocarril mexicà que permeten arribar al Mitjà Oest i a l’Est d'Estats Units.

Veracruz és el port més important de l'Atlàntic i el més important en el tràfic amb Europa.

 

Els seminaris tècnics sobre processos duaners han generat un especial interès en les empreses participants en les anteriors missions comercials organitzades pel Port de Barcelona. Quin paper juga l'Estat Mexicà en la internacionalització de les seves empreses? Quin tipus d'Administració es trobarà l'empresari europeu?

Els empresaris europeus hi trobaran un ambient de negocis molt favorable, amb una administració pública molt interessada a promoure els intercanvis amb l'exterior; amb un Govern que està invertint enormes recursos per a millorar la infraestructura a fi de facilitar els procediments duaners.

També hi trobaran un organisme especialitzat en la internacionalització de les empreses mexicanes: ProMéxico, institució amb la qual el sector empresarial treballa coordinadament per accedir als mercats externs així com per a promoure la captació de majors fluxos d'inversió estrangera. Convé assenyalar que Mèxic és un de les principals destinacions d'aquests fluxos ocupant el 11º lloc l'any 2013.

 

El COMCE té en els seus objectius potenciar la internacionalització i impulsar el sector exportador mexicà. Quins arguments donaria als empresaris mexicans i espanyols per participar en la Missió del Port de Barcelona?

Molts són els elements que el COMCE pot argumentar per a convidar als empresaris hispano-mexicans a participar en aquesta Missió, començant perquè és un país que des de fa 20 anys gaudeix d'una estabilitat financera que es tradueix en una fortalesa de les variables macro del sector financer; perquè és un mercat en expansió que ha aconseguit mantenir el creixement del seu PIB malgrat la crisi que ha caracteritzat a la comunitat internacional des de l'any 2009; perquè en aquest període de crisi, cap país ha realitzat tants canvis per participar adequadament en el procés de globalització; i perquè les reformes estructurals que s'han aprovat li permetran ser un país més competitiu, creant un ambient molt favorable a la realització de negocis.

 

 

El COMCE

El Consell Empresarial Mexicà de Comerç Exterior, Inversió i Tecnologia, A.C. és un organisme cúpula del sector privat mexicà la missió del qual és promoure els negocis internacionals dels empresaris a Mèxic amb empresaris de tot el món i representar als seus associats, com a portaveu institucional, davant diferents instàncies públiques i privades, nacionals i estrangeres, en tots els assumptes relatius al comerç exterior, inversió i desenvolupament i intercanvi de tecnologia.

El COMCE vincula als empresaris mexicans amb els mercats mundials, promovent l'enfortiment de la competitivitat, la productivitat, i la responsabilitat social de les empreses. El COMCE  organitza i promou els negocis internacionals, a través de missions empresarials mexicanes i estrangeres, participació en fires i exposicions, cursos, seminaris i taules rodones per a la identificació de negocis, nous nínxols de mercat i oportunitats d'inversió, a través dels seus Comitès Empresarials Bilaterals. El COMCE basa la seva operació en més de 60 Comitès Empresarials Bilaterals i 27 COMCES Estatals.

 

Valentín Díez Morodo

Nascut a Ciutat de Mèxic, va estudiar Administració d'empreses a la Universitat Iberoamericana i va ser el primer graduat en aquesta carrera. Va realitzar cursos de postgrau en Màrqueting, Vendes i Administració de Personal a la Universitat de Michigan, en Ann Arbor.

Actualment és membre del Consell d'Administració de AB-INBEV, el grup cerveser més gran del món, i la seva filial a México Grupo Modelo, i és àmpliament reconegut com l'artífex de l'èxit al Mercat Internacional per a les cerveses Modelo. També és Vicepresident del Consell d'Administració de Kimberly Clark de Mèxic, S.A.B. de C.V.; i de Grupo Aeroméxico, S.A.B. de C.V.

És membre dels consells d'administració de destacades empreses com el Grupo Financiero Banamex, S.A. de C.V.; Acciones y Valores Banamex, S.A. de C.V.; International Advisory Board Citigroup, Inc.; Grupo México, S.A.B. de C.V.; Grupo Kuo, S.A.B. de C.V.; Grupo Dine, S.A.B. de C.V.;  Mexichem, S.A.B. de C.V.; OHL México, S.A.B. de C.V.; ProMéxico; Banco Nacional de Comercio Exterior, S.N.C. (Bancomext); Zara México, S.A. de C.V.; Telefónica Móviles México, S.A. de C.V.;  Bodegas Vega Sicilia, S.A.; Instituto de Empresa, Madrid.

És president i fundador de l’Instituto Mexicano para la Competitividad i president de l’Asamblea de Asociados de la Universidad Iberoamericana, A.C. (UIAC). Ostenta nombrosos premis i reconeixements nacionals i internacionals a la seva trajectòria empresarial i d'impuls al desenvolupament de Mèxic.

 

http://www.comce.org.mx/

http://www.portdebarcelona.cat/web/comunitat-portuaria/missio-mexico-2014