La logística mexicana, un sector estratègic i en creixement :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

La logística mexicana, un sector estratègic i en creixement

El Port de Barcelona va organitzar una missió comercial a Mèxic el 2002. En quina situació es troba l'economia mexicana 12 anys més tard?

Mèxic s'ha caracteritzat per la seva constant evolució i transformació al llarg de la seva història.

Avui dia, el país compta amb una economia sana i amb perspectives de seguir creixent. Mèxic és la catorzena economia del món, ocupa també el quinzè lloc pel valor de les seves exportacions i el catorzè per les importacions. En aquests dos darrers anys s'han creat noves oportunitats a causa de les reformes que ha impulsat l'actual Govern.

L'aprovació d'un paquet d'11 reformes estructurals -en matèria laboral, educativa, de telecomunicacions, energètica i impositiva, entre d’altres- així com l'entorn d'estabilitat econòmica fa que Mèxic sigui avui una destinació fiable per a les inversions i els negocis.

 

Quines oportunitats ofereix Mèxic a les empreses catalanes? Quins aspectes de l'economia mexicana actual destacaria per als participants en la missió?

Mèxic ofereix grans oportunitats. La primera d'elles és la seva situació geogràfica. Parlem d'un país amb un mercat intern fort, una economia oberta i un comerç liberalitzat. Té signats deu Tractats de Lliure Comerç amb 45 països. I compta amb una població de 112 milions d'habitants, dels quals la meitat la constitueix gent jove de menys de 26 anys d'edat.

Les empreses catalanes es trobaran amb un país que experimenta un creixement sostingut, amb sòlides bases macroeconòmiques i augment del seu comerç exterior; un país que gaudeix d'estabilitat econòmica i de seguretat jurídica -que genera confiança entre els empresaris- el que es tradueix en l'arribada d'inversió estrangera.

 

La missió està dirigida  a operadors logístics -també a importadors i exportadors- interessats a detectar oportunitats de negoci, trobar corresponsals i iniciar les seves activitats a Mèxic. Com trobaran el sector logístic Mexicà?

La logística és un dels sectors amb un gran potencial de creixement, tant per ampliar les infraestructures del país (carreteres, ports, aeroports, ferrocarrils,…) com per millorar els processos dels serveis. Es contemplen projectes interessants als ports d’Altamira, Veracruz, Tuxpan, Manzanillo, Lázaro Cárdenas i Mazatlán. L'objectiu del Govern és augmentar la capacitat operativa de tots els ports i reduir costos.

Amb aquest objectiu, el Govern del President Enrique Peña Nieto ha pres la decisió de destinar una inversió global de 7.7 bilions de pesos a sis sectors estratègics. D'aquests, 1.32 bilions de pesos es destinaran a comunicacions i transports, sectors també oberts a la inversió privada. Amb això es busca que Mèxic incrementi la seva competitivitat i es converteixi en una plataforma logística mundial en els propers anys.

 

Així mateix, quin escenari es trobaran les empreses importadores i exportadores?

Mèxic és un país amb un alt grau d'internacionalització.  A causa de la seva xarxa d'acords comercials, alguns d'ells subscrits amb la Unió Europea, les empreses importadores i exportadores es trobaran amb una de les economies més obertes d'entre els anomenats mercats emergents.

Les intenses relacions Mèxic-Espanya han conduït a que avui siguin socis estratègics. La complementarietat que caracteritza als mercats mexicà i espanyol genera bones oportunitats per intensificar l'intercanvi comercial i el flux d'inversió en tots dos sentits. Mèxic se situa com un dels primers països de destí de les exportacions espanyoles a Amèrica Llatina.

Mèxic és un país amb un gran mercat i, al mateix temps, és una plataforma per tenir presència en altres mercats com el llatinoamericà i el nord-americà. Cal recordar que Mèxic importa un 15% i exporta un 20% més que Espanya.

 

Què ha de tenir present una empresa que vol començar a treballar a Mèxic?

És important que l'empresari que inicia negocis a qualsevol país del món contempli un projecte a mitjà i llarg termini, ja que això crearà confiança en el país receptor. Encara que tots dos països parlem el mateix idioma i tenim cultures similars, existeixen diferències en costums i en formació.

Mèxic es caracteritza per ser un dels països amb majors facilitats per a obrir negocis, sobretot si ho comparem amb altres mercats emergents. L'actual marc jurídic permet que les societats estiguin constituïdes per capital estranger, excepte en certs sectors.

És fonamental conèixer el mercat regulador, -especialment en aquests moments, quan s'estan duent a terme canvis molt importants per a la modernització del país- raó per la qual els especialistes recomanen buscar una societat mexicana que faciliti la implantació.

  

Com s'ha implicat el Consolat General de Mèxic a Barcelona en l'organització de la missió del port?

Des del primer moment en què es va tenir coneixement de la realització de la Missió Comercial del Port de Barcelona a Mèxic s'ha donat puntual seguiment a l'organització. Mantenim una constant comunicació amb els seus responsables en el port per recolzar i facilitar les gestions que siguin necessàries per a l'èxit d'aquesta missió.

Així mateix, aquest Consolat ha posat en contacte als organitzadors de la missió amb empresaris locals, relacionats amb el sector, perquè en coneguin els detalls.

 

Quins serveis ofereix el Consolat a les empreses que volen començar a treballar a Mèxic?

Des del Consolat de Mèxic a Barcelona s'ofereix una primera orientació a les empreses que desitgen implantar-se i fer negocis al país. Així mateix, se les canalitza cap a les institucions mexicanes responsables dels diferents sectors perquè comencin a treballar directament amb elles.

 

Els seminaris tècnics sobre processos duaners han generat un especial interès en les empreses participants en les anteriors missions comercials organitzades pel Port de Barcelona. Què destacaria del funcionament de la Duana Mexicana? Quines són les diferències amb les Duanes espanyola i europea?

Com qualsevol duana al món, la Duana mexicana cerca garantir la seguretat en la cadena logística sense perjudicar l'intercanvi comercial. L'actual Administració va impulsar reformes en la Llei Duanera -ja aprovades pel Congrés mexicà- perquè aquesta respongui amb major eficiència, i amb l'objectiu que Mèxic pugui ser una plataforma logística a nivell mundial.

Les modificacions realitzades en el marc jurídic busquen modernitzar les duanes, fomentar la transparència i simplificar els tràmits en les operacions de comerç exterior. Amb això es pretén reduir temps i costos i, per tant, ser més competitius.

 

L'economia mexicana ha aconseguit un alt índex d'internacionalització. Mèxic es troba entre els 15 principals països del món per importació i exportació de mercaderies. Què pot aportar a les empreses mexicanes la delegació encapçalada pel Port? Des del consolat, quines  raons dóna a les empreses catalans per participar en la Missió del Port de Barcelona a Mèxic?

Les empreses espanyoles compten amb una vasta experiència com a plataforma de distribució per al mercat europeu i als països del Mediterrani. Compartir aquesta experiència en internacionalització, capacitat operativa i gestió dels processos coadjuvarà a millorar l'experiència mexicana. Existeix una complementarietat entre ambdues parts que ofereix bones oportunitats per a la inversió i l'associació estratègica d'empreses.

L'estabilitat econòmica i els seus avantatges competitius fan de Mèxic un país atractiu per l’empresariat espanyol. Mèxic es troba en un moment clau de creixement i amb molts sectors registrant un gran dinamisme, per la qual cosa és també un bon moment per a les empreses internacionals.

 

http://www.portdebarcelona.cat/web/comunitat-portuaria/missio-mexico-2014

http://consulmex.sre.gob.mx/barcelona/