Barceloc, la porta a Europa per a les empreses xineses :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

Barceloc, la porta a Europa per a les empreses xineses

Després de dècades de creixement sostingut, sovint amb percentatges superiors al 10% anuals, i un espectacular desenvolupament en tots els sectors productius, la Xina es va situar l’any 2014 com a primera economia del món. Un cop els productes xinesos han assolit una sòlida posició arreu, ara el repte de les empreses és adaptar les seves xarxes de distribució a les necessitats de cada mercat i assumir un major control en el disseny de la cadena logística, des dels centres de producció fins als punts de venda.

En aquest pas, la majoria de multinacionals xineses van escollir inicialment el nord d’Europa, especialment Alemanya, com a plataforma per a realitzar la distribució a Europa. Aquesta tendència està canviant, i cada cop més les empreses xineses i asiàtiques -de la mateixa manera com ho han fet les europees- miren al sud del continent i a la Mediterrània com una alternativa per a la distribució dels seus productes a Europa i al nord i l’oest de l’Àfrica.

L’opció del nord del continent comporta majors costos: més costos logístics, els vaixells necessiten més dies de navegació, amb el consegüent increment en el consum de combustible, i tant la navegació marítima com la distribució terrestre al centre i sud d’Europa estan deixant una important petjada de carboni, un factor que cada cop és té més en compte per part dels organismes europeus alhora de dissenyar les polítiques comunitàries.

Conscients d’aquesta situació, les companyies marítimes també estan apostant per potenciar els ports del sud d’Europa. Els armadors han posat en servei a Barcelona noves línies regulars, amb un més gran número d’escales i operades per vaixells de gran capacitat, de fins a 16.000 TEU. El port català és avui, després de Port Said, el port de la Mediterrània amb més línies regulars amb la Xina, algunes d’elles amb un excel·lent transit time de només 20 dies.

Per a donar a conèixer les oportunitats que Barcelona i Catalunya ofereixen a les empreses xineses que volen realitzar noves implantacions a Europa s’ha creat Barceloc, una nova eina dirigida als importadors i exportadors i als operadors logístics asiàtics.

Know how en solucions logístiques

Barcelona China’s European Logistics Center (Barceloc) és una iniciativa de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya-, amb la col·laboració i implicació del Port de Barcelona i de diversos operadors logístics especialitzats per a facilitar a les empreses xineses la seva implantació logística i comercial a la capital catalana. Barceloc ofereix know how a les empreses, assessorament en tots els aspectes que puguin necessitar per a desenvolupar un nou negoci, com són l’elecció de la millor ubicació, els aspectes administratius i duaners, conèixer l’oferta logística i de serveis i la connectivitat amb els diferents mercats.

El servei es fa ressò de l’interès creixent per part de les empreses xineses i de l’Extrem Orient per adaptar les seves cadenes logístiques a cada mercat i per tenir un control més gran de la seva xarxa logística a Europa. Barceloc informa a aquestes empreses de les potencialitats de Barcelona i Catalunya com a porta i centre de distribució per a Europa, la Mediterrània i el nord d’Àfrica, una àrea amb 400 milions de consumidors.

Barcelona ofereix en un radi de pocs quilòmetres totes les infraestructures logístiques i de transport. El seu port, que ha assolit la tercera productivitat més alta d’Europa, compta amb dues grans terminals de contenidors, serveis logístics avançats capaços d’atendre la demanda de qualsevol client, tant per volum com per especialització. L’aeroport, que està augmentant les seves línies directes amb els principals destins asiàtics, tant per a passatgers com per a càrrega. Y una completa xarxa viària i ferroviària que completa l’oferta d’infraestructures.

La gran oferta de connectivitat marítima del Port, que té més de 100 línies regulars operades per 163 armadors que escalen en 850 ports de tot el món, permet que sigui també un hub de distribució per a l’Àfrica Occidental i Sud-Amèrica, amb la qual hi ha serveis regulars a tots els grans ports de la regió.

Completa oferta de serveis logístics especialitzats

Barceloc també dóna a conèixer la quantitat i qualitat de l’oferta de serveis que la capital catalana ofereix a les empreses exportadores i importadores. Barcelona concentra la principal oferta de serveis logístics del sud d’Europa i de la Mediterrània, actuant com a port importador i exportador i com a hub regional. Es tracta de serveis altament especialitzats i de valor afegit -emmagatzemament, distribució, segmentació de productes, post venda- amb un llarg recorregut gràcies a la diversificació, maduresa i grau d’internacionalització del teixit industrial català. Serveis específicament adaptats a cada sector industrial, com ara el de l’automoció, químic, farmacèutic, moda i calçat, etc.

L’oferta de serveis duaners i administratius també cobreix amb escreix les necessitats d’aquests sectors industrials, tant exportadors com importadors. Barcelona és, per exemple, la província de l’estat espanyol amb més empreses certificades com a Operador Econòmic Autoritzat (OEA), amb un total de182, seguida de Madrid, amb 141, i València amb 56.

Altres avantatges que presenta Barceloc són l’estalvi, d'entre el 10% i el 15%, en els costos de distribució respecte als ports del nord d'Europa i en una substancial reducció de la petjada de carboni, un factor que cada cop està tenint més pes en les directrius europees de transport.

El servei, que compta amb representació a Beijing, Hong Kong i Shanghai, és business oriented i ofereix solucions a mida de cada empresa, la qual cosa ha suposat que poc després de posar-se en marxa ja estigui treballant en 10 projectes diferents. La iniciativa s’ha obert també a d’altres països asiàtics, com són l’Índia i Corea del Sud.

http://www.barceloc.com/