Panamà i Cuba: dues grans oportunitats de negoci :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

Panamà i Cuba: dues grans oportunitats de negoci

Panamà i Cuba són dos exemples diferents de model econòmic ubicats en una mateixa regió del món, Amèrica Central i el Carib. Tots dos països es troben en ple procés de creixement i d’internacionalització i potencien l’atracció d’empreses estrangeres mitjançant iniciatives governamentals que donen seguretat als inversors. El Port de Barcelona organitza una missió empresarial multisectorial a Ciutat de Panamà i L’Havana, entre el 19 i el 25 de novembre, amb l’objectiu de generar oportunitats de negoci i reforçar els vincles empresarials i institucionals entre les comunitats logístiques cubanes i panamenyes i les catalanes.

Panamà, centre de negocis i hub logístic

Panamà, que té en la seva capital un centre de negocis regional, és avui un dels països amb una major previsió de creixement de la regió. Ofereix a les empreses estrangeres –importadores, exportadores i inversores– un marc jurídic i econòmic estable, així com uns serveis institucionals i privats orientats al desenvolupament econòmic. A més, les seves Zones Franques disposen d’un regim especial per a facilitar la implantació d’empreses i multinacionals estrangers en el seu territori.

Aprofitant la seva situació geogràfica privilegiada, el país està realitzant importants inversions en infraestructures per a situar-se com a principal hub logístic d’Amèrica Central. La inauguració, el passat 26 de juny, de l’ampliació del Canal de Panamà ha rellançat la posició del país en el mapa del comerç internacional. Avui el canal torna a ser la primera connexió entre l’Atlàntic i el Pacífic, ja que permet el pas dels portacontenidors post-panamax que naveguen en les grans rutes intercontinentals. Però l’ampliació del canal també potencia Panamà com a hub logístic pels tràfics entre les dues grans àrees comercials que són el Carib (abastant centre, nord i sud Amèrica) i la costa est americana.

Al voltant d’aquesta important infraestructura, l’Estat panameny està portant a terme el Plan Maestro de la Zona Interoceánica, amb una superfície total de 50.000 Ha. que inclou dues noves terminals marítimes de contenidors a la costa atlàntica (Panama Colon Container Terminal) i pacífica (Terminal Contenedores de Corozal), que se sumaran als 15 ports estatals i a les 16 terminals privades ja existents; noves terminals per a tràfics ro-ro i gas natural liquat; un parc logístic de 1.200 Ha.; una xarxa de 19 Zones Franques i 3 Zones Econòmiques Especials; desenvolupament de centres logístics de fred; i diferents infraestructures de serveis als vaixells i la indústria marítima.

El país també disposa de quatre aeroports importants, destacant l’Aeroport Internacional de Tocumén, que avui és el primer aeroport d’Amèrica Central en tràfic de passatgers. L’ampliació d’aquest aeroport, que inclou 325 Ha. de zona logística, posarà la base per a situar a Panamà com a líder regional en càrrega aèria.

Panamà també està realitzant importants inversions en la xarxa interna de comunicacions (autopistes, ponts, xarxa ferroviària i de metro) i està potenciant decididament altres sectors estratègics, com són el comerç i el turisme, per a complementar el creixement del país.

Cuba cerca la inversió estrangera

Cuba es troba actualment en ple procés de canvi de model econòmic. Les reformes per a incentivar les inversions estrangeres s’han materialitzat en un marc jurídic que millora la seguretat i facilita les operacions als empresaris internacionals, destacant la nova Llei d’Inversió Estrangera del 2014 i la Zona Especial de Desarrollo Mariel, reformes per a impulsar la competitivitat i productivitat de l’economia local, etc.

El país també està iniciant una era de desglaç de les seves relacions amb Europa i, molt especialment, amb els EUA que poden ajudar a potenciar el seu paper regional. Situada al centre del Carib, l’illa té una xarxa de 17 ports que la situen com una porta a la costa est de Nord Amèrica i a tota la ribera caribenya.

L’Estat cubà va publicar l’any passat l’anomenada “Cartera d’Oportunitats” en la qual s’hi detallen els sectors prioritaris en el país, els quals ofereixen grans oportunitats de negoci i les millors condicions per a la inversió estrangera. Per atendre el creixement de turistes previstos pels propers anys -principalment dels EUA i Canadà-, l’Estat està potenciant la inversió en els sectors agrícola i alimentari; construcció, infraestructures i transport; TIC; i energètic i gestió de residus.

El govern també està desenvolupant la Zona Especial de Desarrollo Mariel, que compta amb 465,4 Km2 per a la implantació d’empreses i és avui un dels projectes de desenvolupament econòmic més ambiciosos d’Amèrica Llatina. Entre les principals iniciatives del govern cubà destaca la reconversió de la Bahía de La Habana. El projecte (que té l’objectiu d’obrir els antics espais industrials i portuaris al públic, transformant-los en una gran àrea d’oci, cultura i d’atracció turística similar al model del Port Vell de Barcelona) ofereix als inversors moltes oportunitats de negoci. 

Les missions empresarials: un model d’èxit

El Port de Barcelona, que actua com a facilitador del comerç exterior de les empreses, dóna continuïtat al model d’èxit de les disset missions anteriors organitzant enguany la missió empresarial multisectorial a Panamà i Cuba. La missió, organitzada amb la col·laboració d’ACCIO, el Consell General de Cambres de Catalunya i Foment del Treball Nacional, té l’objectiu de reforçar els vincles empresarials i institucionals entre els dos països caribenys i Catalunya i generar noves oportunitats de negoci, contribuint a la internacionalització de les seves economies i promocionant la Comunitat Logística de Barcelona.

El Port dóna continuïtat a l’aposta realitzada en els darrers anys pels mercats d’Amèrica Llatina –Brasil, Colòmbia, Mèxic i Xile–, missions que han generat creixements en els tràfics i nous negocis entre les seves comunitats logístiques, i que han estat especialment valorades pels participants. Enguany, la delegació catalana estarà presidida pel Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el President del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i repetint l’experiència de les missions anteriors, la delegació compartirà agenda amb una missió empresarial organitzada pel departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i ACCIÓ.

Seminari “Cuba: preparant el futur”

Entre les accions prèvies a la missió, i amb l’objectiu de donar a conèixer a les empreses interessades les oportunitats que ofereix el país, el passat mes de juny el Port va organitzar el seminari “Panamà, plataforma estratègica per Amèrica Llatina” i el dijous 8 de setembre tindrà lloc el seminari “Cuba 2016: preparant el futur”, que se celebrarà a l’auditori del Port de Barcelona, i on també es tractaran temes relatius a la missió.

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

promoció@portdebarcelona.cat I Tel. 93 306 88 29 I www.portdebarcelona.cat/missions

 

 

INSTITUCIONS COL.LABORADORES

 

Ambaixades d’Espanya a Panamà i Cuba

Associacions de la Comunitat Portuària de Barcelona

Conselleries de Territori i Sostenibilitat i Empresa i Coneixement

Consell General de Cambres de Catalunya

Foment del Treball Nacional

Duana de Catalunya

Delegació d’ACCIÓ – América Central i Carib (Panamà)

Oficina Econòmica Comercial de Espanya a Cuba

Cambres de Comerç de Panamà (PANCÁMARA) i de Cuba

Ministeri d’Obres Públiques de Panamà i Ministeri de Transports de Cuba

Autoritat Marítima de Panamà i Administració del Canal de Panamà

UNCAP, Unión Nacional de Corredores de Duana de Panamà

APAC, Associació Panamenya d'Agències de Carrega – Transitaris

Zona Especial de Desenvolupament Mariel (ZDEM)

Altres organismes/institucions d'ambdós països vinculats al sector