L’Argentina i l’Uruguai: dues economies obertes i en creixement :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

L’Argentina i l’Uruguai: dues economies obertes i en creixement

L’Argentina i l’Uruguai es troben en ple procés de creixement i d’internacionalització i potencien l’atracció d’empreses estrangeres mitjançant iniciatives governamentals que donen seguretat als inversors. El Port de Barcelona organitza una Missió Empresarial a Buenos Aires i Montevideo, entre l’11 i el 17 de novembre, amb l’objectiu de generar oportunitats de negoci i reforçar els vincles empresarials i institucionals entre les comunitats portuàries d’ambdós països i de Catalunya.

La delegació empresarial, integrada per empreses importadores i exportadores i també del sector logístic portuari, estarà encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, juntament amb el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra.

Seguretat i fiabilitat als inversors estrangers

L’Argentina es troba actualment en un nou escenari econòmic que està propiciant el seu creixement, l’obertura a l’exterior i la situa com un destí molt atractiu pels negocis. El govern actual treballa per integrar el país en els mercats globals, oferint seguretat i fiabilitat als inversors i operadors estrangers. El rumb que ha pres en el darrer any la seva política exterior anuncia grans possibilitats de cooperació internacional a nivell tecnològic i industrial, alhora que s’està desenvolupant una política activa per a potenciar els intercanvis comercials amb les principals economies del món.

Amb l’objectiu de modernitzar les seves infraestructures, l’actual govern de la república preveu la posada en marxa de plans de construcció de noves carreteres i autopistes així com de millora de les existents; modernització de la xarxa ferroviària; i la creació d’una xarxa de telecomunicacions que arribi a tots els seus ciutadans.

El Port de Buenos Aires és la principal infraestructura per al comerç internacional argentí. Per aquest motiu, les autoritats portuàries argentines preveuen impulsar, a curt termini, inversions públiques i privades per a transformar la fesomia actual del port –dissenyat al segle XIX- en una dàrsena moderna que pugui atendre amb eficiència el creixement de tràfics de contenidors, granels, creuers, ferris, etc. També han anunciat que endegaran polítiques mediambientals dirigides a minimitzar l’impacte de l’activitat portuària en el seu entorn i ja han iniciat els contactes amb els tècnics de medi ambient del Port de Barcelona per a cooperar en aquesta matèria.

Uruguai: estabilitat i creixement

L’Uruguai, el segon país destí de la missió d’enguany, destaca per la seva ubicació estratègica entre l'Argentina i el Brasil, i molt a prop de la frontera amb el Paraguai, enllaç natural per a les comunicacions entre els països del Mercosur. La seva economia creixent i competitiva, oberta a la regió i al món, el posiciona a nivell internacional com un país estable amb el qual comerciar i un país confiable en el qual invertir.

Destaca entre els països de l’Amèrica del Sud per la seva aposta per la tecnologia, la logística, la sostenibilitat i l’eficiència energètica. Els seus ports estan implantant plans de qualitat similars als de Barcelona.

Seminari Tècnic de Duanes

Com en les missions anteriors, la representació logística catalana té previst reunir-se amb els seus homòlegs porteños i uruguaians amb una agenda personalitzada de contactes empresarials. En el programa de la Missió Empresarial destaca un any més el Seminari Tècnic de Duanes, que se celebrarà a Buenos Aires, i que comptarà amb la participació de representants de les entitats vinculades al sector logístic-portuari i dels responsables de les Duanes d’ambdós països. En aquesta jornada s’explicaran aquelles novetats que poden millorar la gestió duanera al Port de Barcelona –la figura de l’Operador Econòmic Autoritzat, l’ampliació de les funcions paraduaneres, la telematització dels processos documentals, etc.- i les especificitats del sistema duaner argentí.

Argentina 1998 - 2017

El Port de Barcelona, que actua com a facilitador del comerç exterior de les empreses, dóna continuïtat al model d’èxit de les divuit missions anteriors organitzant enguany aquesta amb la col·laboració d’ACCIO, PIMEC i Foment del Treball Nacional.

El Port dóna continuïtat a l’aposta realitzada en els darrers anys pels mercats de l’Amèrica Llatina –Brasil, Colòmbia, Mèxic, Xile, Panamà i Cuba–, missions que han generat creixements en els tràfics i nous negocis entre les seves comunitats logístiques, i que han estat especialment valorades pels participants.

Cal destacar que l’Argentina, considerada el país més europeu de tot Iberoamèrica, va ser precisament el destí de la primera Missió Empresarial del Port l’any 1998, i des d’aleshores les Comunitats Portuàries i les institucions de tots dos països han mantingut una relació fluïda i estable. De la mateixa manera, la Comunitat Portuària uruguaiana manté obertes línies de cooperació amb Barcelona des de 1999.

Entre les accions prèvies a la missió, i amb l’objectiu de donar a conèixer a les empreses interessades les oportunitats que ofereixen els dos països, el proper 19 de juny se celebrarà el Seminari destí empresarial 2017 Argentina – Uruguai a l’auditori del Port de Barcelona, amb la participació d’Horacio Babini, director de la Delegació Territorial d’ACCIÓ Competitivitat Buenos Aires; Alejandro E. Alonso Sainz, cònsol General i Director del Centre de Promoció d’Argentina a Barcelona; i Noelia Maria Martínez Franchi, cónsul General - Ministra Consejera de Uruguay a Barcelona; entre d’altres.

 

Podeu consultar el programa d’aquest seminari i de la Missió empresarial a:

http://www.portdebarcelona.cat/ca/web/comunitat-portuaria/missio2017