Barcelona Clúster Nàutic :: News :: Port Barcelona
Tornar a totes les notícies

Barcelona Clúster Nàutic

El Port de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona han impulsat la creació de Barcelona Clúster Nàutic amb l’objectiu de millorar el posicionament de la ciutat com a referent internacional del sector nàutic.

Barcelona Clúster Nàutic aplega a empreses i entitats públiques compromeses en assolir un major nivell de competitivitat i productivitat del sector nàutic, generant així riquesa i benestar, consolidant el teixit industrial existent, atraient nova inversió i fomentant el coneixement en el sector marítim.

Aquest organisme promou la col·laboració, la complementarietat i la competitivitat entre els seus membres. El clúster busca l’excel·lència empresarial, incrementant el valor dels serveis que ara s’ofereixen mitjançant la potenciació de projectes comuns i la creació d’economies d’escala.

 

La generació de coneixement d’alt valor, la creació de nous llocs de treball i l’adaptació dels plans de formació especialitzada a les necessitats del sector nàutic són els tres objectius centrals de Barcelona Clúster Nàutic. En aquest sentit, la creació del clúster ha de contribuir a identificar i definir les necessitats formatives del sector nàutic i portuari a mig i llarg termini i desenvolupar accions de formació professional i ocupacional.

 

Un sector que aplega 1.175 empreses

 

A banda de les institucions públiques, Barcelona Clúster Nàutic està format també per Marina Barcelona 92, la principal drassana de reparació i de manteniment de iots de la Mediterrània; Marina Port Vell, que està realitzant una reforma completa de les seves instal·lacions per adequar-les a les necessitats actuals del mercat; i la Fundació per a la Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), ens que desenvolupa programes educatius a l’entorn del sector nàutic i promou la navegació d’alta competició. Es previst que altres empreses i institucions - Facultat de Nàutica de Barcelona, la futura Marina de la Bocana Nord, el Consorci El Far i la Confraria de Pescadors de Barcelona- també en formin part.

 

Barcelona i el seu Port ja són un referent internacional del sector nàutic. El litoral barceloní acumula un important nombre d’empreses i entitats capaces d’oferir tots els serveis que la nàutica necessita. Segons un estudi realitzat per la Fundació per a la Navegació Oceànica de Barcelona i la Universitat de Barcelona al 2012, es comptabilitzen un total de 1.175 empreses relacionades amb el sector nàutic a Catalunya, de les quals el 68% es localitzen a la demarcació de Barcelona.

La futura Marina de la Bocana Nord

La Marina de la Bocana Nord, que ja es troba en fase de licitació mitjançant concurs públic, serà un dels nous socis de Barcelona Clúster Nàutic. La nova marina del Port de Barcelona ocuparà les 5 hectàrees de làmina d’aigua de la dàrsena i les 2,5 hectàrees dels terrenys situats al sud de la bocana Nord.

El projecte disposarà de diversos edificis, entre els quals destaca una capitania de 600 m2, una marina seca per a 200 embarcacions de petita eslora i uns panyols de 4.000 metres quadrats. La infraestructura comptarà amb una zona pública amb vistes a la nova marina. La urbanització de l’entorn es completa amb dos passejos públics –un dels quals acaba en un mirador amb vistes a la Bocana Nord- i vies paral·leles als molls, a més de places i espais públics per als vianants. La inversió inicialment prevista per construir el nou equipament és de 30 milions d’euros.